Welcome to my dicontinued blog. I have now, 2014,
moved on to other platforms, more well suited
for me and my work.
Think of this blog as a way to go down memory lane,
with pictures drawings and thoughts many years old.

PLEASE follow my progress instead on:
INSTAGRAM and on my portfolio WEBSITE.

Alltid på de fattigas sida

Min tjej brukar prata om att hennes mamma inte klarade av Madicken för att det var en sån "pissidyll", en överklasskildring där allt är så bra, ständigt. Men när jag, med min son, tittat på Madickenfilmerna (han är för liten för böckerna), har jag tänkt på hur de fattiga och deras uppror har en framskjuten plats i berättelsen. Grannen Abbe och hans mor och försupna far, pigan Alva, utfattiga skolkamraten Mia och hennes lillasyster och Linus-Ida. Det bränner till i historien när klassklyftorna skapar konflikter.

I dagens DN Kultur (måndag 20 aug) skriver Nina Björk (socialist/feminist/författare) om Madicken ur just det här perspektivet. Tyvärr finns inte artikeln på DN.se, men den är väldigt läsvärd. Astrid Lindgren visste vad hon gjorde. Det är liksom så med henne, även när hon skriver om en överklassfamilj så blir det en skildring av klassklyftor.

Uppdatering: jag fotade av artikeln.
På tal om Astrid L och klass: den som inte läst novellsamlingen Sunnanäng borde genast gå till närmaste bibliotek och rätta till den fadäsen. Om det finns barn i hushållet så är det högläsning som gäller (det går även utmärkt att läsa högt för vuxna). 

1 comment:

  1. Alltså jag älskar Sunnanäng!! Det var en av mina absoluta favoriter. Jag läste om den alldeles nyligen tillsammans med Bröderna Lejonhjärta, Ronja och Mio min Mio. Fantastiska berättelser, oavsett vilken ålder man är i. Dock missade jag barnboks-kursen i somras, som jag tipsade dig om, det var synd.

    Fina grejer du gör Henning!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.