Welcome to my dicontinued blog. I have now, 2014,
moved on to other platforms, more well suited
for me and my work.
Think of this blog as a way to go down memory lane,
with pictures drawings and thoughts many years old.

PLEASE follow my progress instead on:
INSTAGRAM and on my portfolio WEBSITE.

Sagan inom verkligheten


Rubriken ”Sagan inom verkligheten” har jag lånat från en essä om Elsa Beskow skriven av Tove Jansson i Bonniers Litterära Magasin 1959. Jag skulle gärna läsa den, jag har bara uppgift om att den skrevs, men jag tror jag måste till Kungliga biblioteket och gräva i arkiven för att få den möjligheten.
Jag tycker det är roligt att hon skrivit om Beskow under den rubriken. På radio, i Nya Vågen i P1 för några år sedan hörde jag en diskussion om Elsa Beskows värde idag och blev någon nedslagen när de kom fram till att det inte fanns något egentligt värde i hennes berättelser nuförtiden. Jag tror dock att deras hårda dom grundades på att de ser texten före bilderna (som alltså sätts i andra hand av recensenter, även nuförtiden). Jag skulle säga att det fortfarande finns ett ansenligt värde i till exempel Tomtebobarnen, och jag tror att dagens barn, alltmer främmande inför naturen, kan uppskatta den på ett nytt sätt. Som om den verklighet som Tove Jansson antyder även den har blivit en sagovärld. Sagan inom sagovärlden så att säga.



4 comments:

  1. Henning va spännande att få möjlighet att få följa ditt arbete. Ja Elsa Beskow ja! Under den tid jag läste konstvetenskap ägnade vi åtskilliga seminarium åt just Elsa och den mans- respektive kvinnosyn hon förmedlade. Det var ju 70-tal. Själv tittade jag nog på bilderna först.
    Dina bilder tittar jag också först på för att du är så skicklig.
    Kram

    ReplyDelete
  2. Jag har nog aldrig direkt LÄST Elsa Beskow, men jag har tittat på bilderna :-)

    Gillar din tecknade grabbs lugg starkt!

    ReplyDelete
  3. Tycker dina bilder är inspirerande! Gillar också hur du utnyttjar skissboken. Får man gissa på att det är moleskine med färgpennor med ett stänk av tusch?

    ReplyDelete
  4. Hej och tack för kommentarerna.

    Jamie: Grabben med luggen heter Vera, och hon är skogsvaktare, säger hon. Snart ska det bli mer med henne, jag gillar också luggen.

    Jakob: Skissböcker är bra att arbeta i för att jag samlar hela min process, och det hänger ihop med idén om "intuition" som nästan gudomlig eller onåbar skapandekraft (Tex "-Det bara kom till mig, jag vet inte hur eller varför jag fick idé X eller Y.").
    Med skissboken kan jag i efterhand lätt kan följa min egen process. Till exempel se exakt när jag fick en idé eller ritade en viktig teckning och genom att analysera den processen blir det lättare för mig att förstå och sätta ord på min egen arbetsmetod.
    Om jag kan förstå min egen metod kan jag också förstå hur jag kan förbättra den eller förtydliga den för mig själv, och hur jag kan styra över min arbetsprocess för att få resultaten jag vill.
    Alternativet, om jag inte förstår hur jag själv arbetar, kan bli att förklara "intuition", som något som alltså inte kan förstås intellektuellt, utan bara händer för att jag är "konstnärlig" eller så. Jag menar att intuition bör förstås som ens egen samlade kunskap och erfarenhet, och när jag alltså tar ett beslut "intuitivt" är det inte mystiskt konstnärligt utan baserat på mina erfarenheter och min kunskap.

    Jag använder Moleskine ofta men de här senare bilderna är ifrån en skissbok som heter About:Blank och finns på Konst-ig i Stockholm. Bra papper, bra format och bra bindning. Kanske det bästa alternativ till Moleskine jag hittat. http://www.aboutblank.co/notebook/
    Din gissning om teknik stämmer precis.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.