Welcome to my dicontinued blog. I have now, 2014,
moved on to other platforms, more well suited
for me and my work.
Think of this blog as a way to go down memory lane,
with pictures drawings and thoughts many years old.

PLEASE follow my progress instead on:
INSTAGRAM and on my portfolio WEBSITE.

Katter


Hej. Jag brukar undvika att teckna utifrån foton eftersom resultatet oftast blir platt och tråkigt. I studiesyfte har det dock sina fördelar, och ibland blir även resultatet ganska bra. Katterna här tecknade jag så.

Alltid på de fattigas sida

Min tjej brukar prata om att hennes mamma inte klarade av Madicken för att det var en sån "pissidyll", en överklasskildring där allt är så bra, ständigt. Men när jag, med min son, tittat på Madickenfilmerna (han är för liten för böckerna), har jag tänkt på hur de fattiga och deras uppror har en framskjuten plats i berättelsen. Grannen Abbe och hans mor och försupna far, pigan Alva, utfattiga skolkamraten Mia och hennes lillasyster och Linus-Ida. Det bränner till i historien när klassklyftorna skapar konflikter.

I dagens DN Kultur (måndag 20 aug) skriver Nina Björk (socialist/feminist/författare) om Madicken ur just det här perspektivet. Tyvärr finns inte artikeln på DN.se, men den är väldigt läsvärd. Astrid Lindgren visste vad hon gjorde. Det är liksom så med henne, även när hon skriver om en överklassfamilj så blir det en skildring av klassklyftor.

Uppdatering: jag fotade av artikeln.




På tal om Astrid L och klass: den som inte läst novellsamlingen Sunnanäng borde genast gå till närmaste bibliotek och rätta till den fadäsen. Om det finns barn i hushållet så är det högläsning som gäller (det går även utmärkt att läsa högt för vuxna). 

EXTRA! Den mörka skogen - process och resultat


Här är del två av min presentation av mitt examensarbete bilderboken Den mörka skogen



Vi inleder med Den minsta dummyn. Jag arbetar mycket med små skisser i min process. Här är den minsta och viktigaste för det här arbetet. 





Nästa steg efter dummys och skisser och tester av alla slag så var att börja arbeta med originalen. Första bilden här är mina samlade skisser inför originalen. På andra bilden kan man beskåda min arbetsplats inne på GDI-institutionen på Konstfack där jag gjorde alla mina original och där jag satt minst åtta timmar per dag i en månad. Ett väldigt trevligt sätt att arbeta på. 



Följande bilder är jämförelser mellan process och original, inklusive flera färdiga bilder jag inte visat här tidigare. 











PS. Vill du köpa boken så skicka bara ett mejl till henning@trollback.se

EXTRA! En post om Vårutställningen.

Här! är äntligen en dokumentation av min del av Vårutställningen på Konstfack där jag presenterade min bok Den mörka skogen. Jag har haft lite sommarlov nu men tänkte att jag skulle visa en hel del MER av mitt examensarbete/min bok nu. Först ut är alltså den här posten om utställningen. Här på första bilden står jag och posar och låtsas kolla på mina inramade originalteckningar. 


Fler bilder längre ner, men först lite process. Eftersom min bok utspelar sig i en skogsvärld så tänkte jag att jag kunde göra en läshörna som välkomnade och drog in folk i fantasien, ungefär så här: 



Vidare till bygget: Vår examensklass fick hjälp med utställningsbygget av studenter i tvåan. Så här kunde det se ut när de fick hjälpa mig att bland annat måla lite trädstammar. (Om ni läser det här så TACK!! för hjälpen.) 
Ett tack till, till Erik Olovsson (han gjorde Designbussen på samma vårutställning) som i sista sekunden kunde bidra med en tillräckligt stor bit grön matta.



 Så här fint blev det! Tack alla som kom och tittade, och tack så mycket alla som köpte min bok.




Här nedan ser ni hela min bok monterad uppslag för uppslag, omgiven av processbilder, dummys och originalskisser. Kul att så många tog sig tid att titta och tycka om boken. Framför allt roligt var när besökare jämförde och diskuterade skisser och färdiga bilder. Det är en nörd-diskussion som en sällan får tillfälle till annars. Jag ska visa lite av de här bilderna i nästa post. 


Eftersom jag medvetet försökte arbeta så lite som möjligt i datorn har jag för i stort sett alla uppslag hyggligt fina original. Jag ramade in ett gäng av dem på utställningen, det blev fint. Kanske återkommer de snart på något annat ställe. 


Ord om min bok



Exlibris


Jag har gjort ett exlibris-märke åt min bror. Ett exlibris är ett bokägarmärke och det var en populär papperslapp att klistra i sina fina böcker förr i tiden (poppis framför allt hos författare, konstnärer och andra pretentiösa människor). 
På ett exlibris brukar stå ägarens namn, ordet exlibris och en relevant bild. Min bror är intresserad av rymden, därav solsystemet.  





Trycktekniken är fotopolymer-tryck, en djuptrycksteknik. Eftersom jag använt grafiktryck och inte skrivare så skiljer sig alla tryckta exemplar en aning från varandra. Nästa gång jag ska göra ett exlibris ska jag dokumentera hantverksprocessen.